Geplaatst op 2 augustus, 2018 om 11:15 |
Het is een waar dilemma voor veel kattenpersoneel: laat ik de kat buiten of niet? Ik zit er deze dagen zelf ook mee te worstelen, hoewel ondertussen een van mijn katten dan maar de beslissing in mijn plaats heeft genomen. Dit keer gaat de blog dus niet over mijn logeetjes, maar wel over een van “de groten”. Hoewel Musti (waarover het hier gaat) ook wel nog steeds de bijnaam heeft van “de kleine bange witte muis”. Jawel, we hebben het nog steeds over een kat.
Een greep uit de argumenten:
Je woont aan een erg drukke baan. Dan lijkt het voor de hand te liggen om de kat binnen te houden. Of toch niet? Een alternatieve optie kan zijn om je tuin catproof af te sluiten (daar bestaan creatieve oplossingen voor, zoals te zien op dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OYfpa1mV1pI). Of je kan een grote kattenren – een soort volière - in je tuin installeren (google even op afbeeldingen voor cat outdoor enclosures voor inspiratie). Dit soort oplossingen bestaat ook voor balkons. Op deze manier kan de kat toch een frisse neus halen (nu ja, als het buiten ooit nog eens fris wordt tenminste) en tegelijk veilig blijven. Dezelfde oplossing kan je gebruiken als je vlakbij een kattenhater woont.
Wanneer je op een appartement woont, dan zit er meestal niets anders op dan de kat binnen te houden. Is dat een probleem? Mensen denken wel eens “dan mag je geen kater hebben, want die zal alles ondersproeien”. Even een paar misverstanden rond binnenkatten uit de weg ruimen:
Heb je het geluk om net als ik in een doodlopende straat in een rustige, katvriendelijke buurt te wonen, dan is er geen enkel probleem, toch? Je installeert een kattenluikje, de kat kan gewoon buiten en iedereen is happy. Dat denk je dan... Ook hier ligt de zaak spijtig genoeg wel ietsje complexer. Behalve verkeer (in mijn geval hoogstens één auto per tien minuten ...) zijn er buiten nog andere gevaren en bronnen van stress. Met stip op nr. 1: andere katten uit de buurt!
Om terug te komen op die “kleine witte muis”, da’s dus ook zo’n speciaal geval. Normaal komt die elke avond braaf binnen voor het eten, om vervolgens ’s nachts mee op mijn bedje ‘dodo’ te doen en te knuffelen. Maar bij deze temperaturen heeft mevrouw beslist dat ze ’s nachts liever kampeert. Toegegeven, om 21u ’s avonds is het dezer dagen buiten meestal aangenamer dan binnen. En dus is ze met geen stokken binnen te krijgen. Eh, voor je de dierenbescherming belt, ik heb niet met stokken geprobeerd... Ten einde raad krijgt ze nu haar eten buiten voor de deur. Zo weet ik tenminste dat ze met een goed gevuld buikje gaat kamperen. En ik hoop dat als de hitte voorbij is, dat ze dan ooit nog wel eens ’s nachts mee op mijn bedje komt slapen.
Een compromis kan erin bestaan om de kat binnen te houden en enkel “aan de lijn” uit te laten. Kan dat? Ja, dat kan. Maar dat moet je dan wel heel erg geleidelijk aanleren, en – behoudens uitzonderingen – zal een kat je ook niet zomaar volgen als een hond. Katten hebben geen baas, katten hebben personeel. Ze verwachten dus dat het personeel hén volgt. Maar mits de juiste aanpak, kan dat voor een binnenkat echt wel leuke afwisseling zijn.
Zo, daarmee hoop ik alvast een paar vragen beantwoord te hebben. Volgende keer heb ik wellicht weer een verhaaltje over logeetjes. Want zodra Myra en Martha een gouden mandje hebben gevonden, zijn er alweer 4 andere die staan te trappelen om mijn logeerkamer te komen verkennen. Volgens de laatste berichten staat de teller van dierenasiel Canina voor dit seizoen ondertussen op 168 kittens! En we zijn nauwelijks in de helft van het seizoen... Dus voor alle fans van kittenverhaaltjes en -fotootjes, die komen er zeker nog aan.
Categorieën: Algemene tips voor kattenpersoneel
Vragen? mail naar [email protected]
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes via de facebookpagina