Kattenschool
De Koddige Katjes

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Blog

Baas boven Baas

Geplaatst op 11 november, 2017 om 11:15


Vorig weekend waren “De Koddige Katjes” te gast op de wintersale van de Two Lazy Seven Ranch, waar ik in een lezing een aantal verschillen en gelijkenissen besprak tussen paarden en katten. Ik vond het superleuk om te doen. En nog veel leuker om dan aan het einde een aantal heel goeie vragen en reacties te krijgen. Ik pik er eentje uit, ’t is een beetje een doordenkertje, en misschien heb ik er op dat moment niet echt voldoende antwoord op kunnen geven, dus wil ik er langs deze weg even dieper op ingaan. Kleine waarschuwing: ’t is iets “zwaardere kost” dan jullie hier gewend zijn.

Een van de belangrijke verschillen tussen paard en kat is dat een paard een kudde-dier is, en daarom zeer sterk gericht op hierarchie. Alle interactie tussen paarden is erop gericht om rangorde te bepalen: ben jij mijn leider? Kan ik op jou rekenen voor mijn veiligheid? Kan ik je vertrouwen en ben je mijn respect waard? Een kat daarentegen, als solitaire jager, heeft geen boodschap aan hierarchie. Die wil vooral geen concurrentie in haar buurt.

Ok, dat was dus de stelling. En toen kwam de zeer terechte en interessante bedenking van iemand uit het publiek: “daar ben ik het toch niet mee eens. Ik heb 3 katten thuis, en eentje is duidelijk de baas, die gaat altijd als eerste eten, enz...”

Hm... tja... dat kan ik me levendig voorstellen. Maar als je daar wat dieper over nadenkt, dan is dat geen kwestie van hierarchie, althans toch niet in de interpretatie van het woord zoals dat voor een kudde-dier als een paard geldt. Het klopt wel dat die 2 andere katten op bepaald moment geleerd hebben, dat ze beter kan nr3 eerst laten eten, omdat er anders wat zwaait. En in die – zeer beperkte zin – zou je kunnen stellen dat kat nr3 “baas” is over de anderen. Maar daar houdt het dan ook mee op. En da’s iets heel anders dan paard nr1 die in een kudde actief gaat “testen” of paard nr2 hoger in rang is of lager in rang. Paard nr1 is nl op zoek naar een leider, dus hij wil weten of hij dat ander paard voldoende kan vertrouwen, en of het zijn respect waard is, want als hij dat paard nr2 als leider aanvaardt, dan gaat hij ook op paard nr2 rekenen om hem te beschermen tegen vijanden, om hem te leiden naar plaatsen met voldoende voedsel, enz. Om in een kudde te leven heb je regels en afspraken nodig, anders weet je nooit waar je aan toe bent. De kudde staat voor veiligheid. En dat vereist voorspelbaarheid. En laat ons niet vergeten, paarden leven al hun hele geschiedenis in kuddes. Duizenden jaren.

 

Terug naar de katjes. De wilde kat leeft van nature uit niet in kudde, zelfs niet in een groep (de leeuw is de vreemde eend ... eeh kat... in de familie). Katten die in groep leven (bv in een multi-kat huishouden, of in een groep zwerfkatten) vormen een zeer recent gegeven – biologisch gezien. En dus denkt die kat van nature ook helemaal anders dan dat paard. Als solitaire jager is een kat van nature uit gewend om haar eigen boontjes te doppen. Er is niemand die haar muisjes zal komen brengen, er is ook niemand die haar zal beschermen tegen andere roofdieren. En een andere kat is in 1e plaats een concurrent die met “haar” muisjes gaat lopen. En vandaar dus dat er wel eens wat geblaasd of zelfs uitgehaald wordt aan de etensbak: dit is “mijn” prooi. De kat die het onderspit delft, heeft dan 2 keuzes: ofwel elders op zoek naar eten (maw haar territorium verplaatsen), ofwel wachten en hopen dat er straks nog wat overblijft. Als het dan in ons concrete voorbeeld gaat over binnenkatten, dan is “territorium verplaatsen” niet echt een optie. Gelukkig zal de kat snel leren dat er nog wel voldoende overblijft nadat de “dominante” kat haar buikje gevuld heeft. Overigens, het komt inderdaad voor dat als je een 2e kat in huis neemt, en het klikt niet met de 1e kat, dat de 1e kat mogelijks van huis wegloopt om haar geluk elders te beproeven.

Dus, hoe zit het nu met die 3 katten van de vraagsteller uit het publiek? Ja, nr1 en 2 hebben geleerd om nr3 eerst te laten eten, maar vanuit katteninstinct gezien, blijft zo’n situatie wel een bron van stress. Want elke keer opnieuw worden ze bij het eten geconfronteerd met een concurrent. Je mag er niet vanuit gaan dat "eens ze weten wie er baas is, is het ok". En zoals iedereen weet, is voortdurende stress niet gezond. Ook niet voor de kat. Om dit soort situaties te vermijden kan je dus beter elke kat haar eigen bordje aanbieden, zover mogelijk van mekaar, evt in aparte kamers indien nodig. Gelukkig komt het ook heel vaak voor dat katten wel vriendjes zijn. Want de huiskat is wel een stukje socialer dan de wilde kat, en mits goeie introductie kan het best klikken. En dan kunnen ze ook gerust gezellig samen tafelen. Dat geldt ook voor kittens uit eenzelfde nestje; per slot van rekening hebben die vanaf dag 1 ook al samen aan dezelfde melkbar gehangen.

 


Nog even voor de volledigheid een kleine nuance op het bovenstaande: in sommige omstandigheden komt het wel voor dat 2 mama-poezen gaan “samenwerken” en mekaars kittens gaan beschermen. Zo kan de ene op jacht gaan, terwijl de andere kinderoppas speelt. Dus dan valt dat concurrentie-aspect weg. Dat zie je dan ook eerder bij katten uit eenzelfde familie, oma-poes of tante-poes, mama-poes, kittens. Ook in situaties waarbij er ruim voedsel voorhanden is zie je katten in groepen samenleven; denk maar aan zwerfkatten die aan de achterdeur van een restaurant restjes vinden. En daar zal er ongetwijfeld wel eentje "baas" spelen over de rest. (wie kent er Top Cat nog?)


Maar, als algemene conclusie, en zoals iedereen eigenlijk al lang wist: katten hebben geen baas, en dus ook geen baas-boven-baas. Katten hebben personeel !


En de 2 kittens van de eerste foto aan het begin van deze tekst? Dat waren 2 opvangertjes uit verschillende nestjes, en die hebben heel snel vriendschap gesloten. Met jonge kittens lukt dat meestal wel. Met volwassen katten kan je beter de kennismaking grondiger begeleiden als je wil vermijden dat de pels door de kamer vliegt. Maar da’s dan weer een heel ander onderwerp.

 


Categorieën: Kattengedrag algemeen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

1068 reacties

Antwoord eqouwimequ
6:08 op 12 maart, 2020 
An lie.oppt.cogefina.com.yac.id nitrites public [URL=http://gaiaenergysystems.com/generic-levitra-20mg/ - vardenafil hcl 20mg[/URL - [URL=http://sketchartists.net/valtrex/ - valtrex pills[/URL - [URL=http://mccarthyhs.com/prednisone/ - online prednisone[/URL - [URL=http://clearcandybags.com/keto-cream/ - keto cream without a prescription[/URL - [URL=http://scoverage.org/buying-prednisone-on-the-interent/ - prednisone[/URL - [URL=http://memoiselle.com/tobrex-solution-eye-drops/ - lowest tobrex solution eye drops prices[/URL - [URL=http://freemonthlycalender.com/sildigra-prof/ - sildigra prof[/URL - membranes generic levitra 20mg discount valtrex no rx prednisone keto cream without a prescription online prednisone no prescription tobrex solution eye drops generic sildigra prof sildigra prof post-sterilization clubbing, lit http://gaiaenergysystems.com/generic-levitra-20mg/ levitra jelly http://sketchartists.net/valtrex/ valtrex http://mccarthyhs.com/prednisone/ prednisone dosing http://clearcandybags.com/keto-cream/ keto cream without a prescription http://scoverage.org/buying-prednisone-on-the-interent/ prednisone http://memoiselle.com/tobrex-solution-eye-drops/ lowest tobrex solution eye drops prices http://freemonthlycalender.com/sildigra-prof/ sildigra prof commercial loneliness aciclovir.
Antwoord ejanahhaixo
0:34 op 23 maart, 2020 
Drug ufl.ygqr.allgemeinmedizin-und-psychotherapie.de.wqh.ik drowsiness; love,
URL=http://buckeyejeeps.com/prednisone-on-line-no-rx/ says...
side effects 10mg prednisone
URL=http://hackingdiabetes.org/ventolin/ says...
buy ventolin
URL=http://buckeyejeeps.com/prednisone-online-pharmacy/ says...
herpes prednisone
URL=http://panamacityjuniors.com/cheapest-plaquenil-dosage-price
/ says...

generic plaquenil from india
cheap plaquenil pills
URL=http://buckeyejeeps.com/prednisone-for-dogs-canada/ says...
order generic prednisone 20
URL=http://pintlersuites.com/tadalista/ says...
tadalista without dr prescription
URL=http://jacksfarmradio.com/low-cost-plaquenil/ says...
plaquenil generic canada
URL=http://detroitcoralfarms.com/prednisone-canada-pharmacy/ says...
discount prednisone
URL=http://scoverage.org/no-prescription-plaquenil/ says...
plaquenil best price
retinitis omitting epileptic on line prednisone ventolin prescription prednisone online pharmacy prednisone alternative plaquenil without dr prescription positive reaction to prednisone generic tadalista prices for plaquenil prednisone dose for poison oak no prescription plaquenil decline; sides, http://buckeyejeeps.com/prednisone-on-line-no-rx/ prednisone coupon http://hackingdiabetes.org/ventolin/ buy ventolin http://buckeyejeeps.com/prednisone-online-pharmacy/ prednisone online pharmacy http://panamacityjuniors.com/cheapest-plaquenil-dosage-price/ generic for plaquenil http://buckeyejeeps.com/prednisone-for-dogs-canada/ alturnative for prednisone http://pintlersuites.com/tadalista/ cheapest tadalista http://jacksfarmradio.com/low-cost-plaquenil/ plaquenil without dr prescription http://detroitcoralfarms.com/prednisone-canada-pharmacy/ prednisone without a prescription http://scoverage.org/no-prescription-plaquenil/ plaquenil phenoxybenzamine diplopia.
Antwoord pewuvob
14:48 op 23 maart, 2020 
A oxz.vswu.domainedesangayrac12460.com.zzm.da arrhythmogenic hilt;
URL=http://buckeyejeeps.com/prednisone-without-dr-prescription-u
sa/ says...

prednisone 48 dose-pack directions
URL=http://prednisone-online-usa.com/ says...
prednisone
URL=http://detroitcoralfarms.com/lowest-price-cialis-20mg/ says...
cialis
URL=http://detroitcoralfarms.com/prednisone-buy/ says...
online prednisone without prescription
URL=http://albfoundation.org/valtrex/ says...
valtrex lowest price
URL=http://iliannloeb.com/celexa/ says...
celexa online
URL=http://retin-a-usonline.com/topamax/ says...
topamax
URL=http://timtheme.com/cialis-inhibitor/ says...
cialis vs.levitra
multilocular recumbency cognition how to buy prednisone online without a prescription prednisone online usa levitra cialis comparison buy cheap prednisone valtrex lowest price celexa lowest price buy topamax topiramate 25 mg cialis inhibitor chattering comprise http://buckeyejeeps.com/prednisone-without-dr-prescription-usa/ dog arthritis prednisone http://prednisone-online-usa.com/ prednisone generic canada http://detroitcoralfarms.com/lowest-price-cialis-20mg/ cheap cialis 20mg http://detroitcoralfarms.com/prednisone-buy/ generic prednisone uk http://albfoundation.org/valtrex/ buy valtrex http://iliannloeb.com/celexa/ celexa lowest price http://retin-a-usonline.com/topamax/ topiramate online http://timtheme.com/cialis-inhibitor/ meglio viagra o cialis palpating, kitchen.
Antwoord Kialip
8:30 op 14 juli, 2020 
url=http://tadalafilsale.com/ says...
tadalafil 6mg capsule
Antwoord Yonlip
9:10 op 14 juli, 2020 
url=https://cymbaltaduloxetine.com/ says...
cymbalta australia price
url=https://chloroquine.us.com/ says...
chloroquine for coronavirus
url=https://tadalafilsale.com/ says...
tadalafil for sale
Antwoord Kialip
11:27 op 14 juli, 2020 
url=http://doxycycline36.com/ says...
doxycycline 100mg coupon
Antwoord Kialip
14:39 op 14 juli, 2020 
url=http://amitriptyline365.com/ says...
amitriptyline cost uk
Antwoord Eyelip
15:35 op 14 juli, 2020 
url=http://ventolinh.com/ says...
ventolin over the counter
url=http://isotretinoinacutane.com/ says...
accutane prescription discount
url=http://cymbaltaduloxetine.com/ says...
buy cymbalta
url=http://levitra36.com/ says...
levitra buy
url=http://finpecia911.com/ says...
buy finpecia online
url=http://valtrex.us.org/ says...
generic valtrex from india
url=http://amoxicillinz.com/ says...
can you buy amoxicillin over the counter in usa
url=http://ciprofloxacin24.com/ says...
cipro online
url=http://priligytab.com/ says...
buy priligy usa
url=http://kamagratb.com/ says...
kamagra 100mg
url=http://wellbutrinbupropion.com/ says...
buy wellbutrin
url=http://buspar.us.com/ says...
buspar tablets 5mg
url=http://amitriptyline365.com/ says...
amitriptyline 25 mg tablet price
url=http://hydroxychloroquine.us.org/ says...
cost of generic plaquenil
url=http://baclofen24.com/ says...
baclofen medication
url=http://tadalafilsale.com/ says...
buy tadalafil
url=http://avanatop.com/ says...
buy avana
url=http://vermox.us.org/ says...
vermox 500mg
url=http://chloroquine.us.com/ says...
buy chloroquine
url=http://singulair.us.org/ says...
buy singulair online
Antwoord Kialip
17:42 op 14 juli, 2020 
url=http://finpecia911.com/ says...
buy finpecia
Antwoord Marklip
19:56 op 14 juli, 2020 
url=https://singulair.us.org/ says...
singulair hives
url=https://amitriptyline365.com/ says...
buy amitriptyline
url=https://kamagratb.com/ says...
kamagra gel
url=https://sildenafil36.com/ says...
sildenafil cost compare 100 mg
url=https://cymbaltaduloxetine.com/ says...
cymbalta 60
url=https://furosemidelasix.com/ says...
furosemide in canada
Antwoord Kialip
20:28 op 14 juli, 2020 
url=http://hydroxychloroquine.us.org/ says...
hydroxychloroquine buy
Antwoord Paullip
21:59 op 14 juli, 2020 
url=https://chloroquine.us.com/ says...
chloroquinum
url=https://isotretinoinacutane.com/ says...
where to buy accutane uk
url=https://singulair.us.org/ says...
buy singulair
url=https://finpecia911.com/ says...
finpecia tablets online
url=https://atorvastatin.us.com/ says...
lipitor online
Antwoord Kialip
23:38 op 14 juli, 2020 
url=http://buspar.us.com/ says...
buspar generic
Antwoord Marylip
2:13 op 15 juli, 2020 
url=https://cymbaltaduloxetine.com/ says...
generic cymbalta
url=https://amoxicillinz.com/ says...
amoxicillin 500
url=https://silagra24.com/ says...
buy silagra
url=https://amitriptyline365.com/ says...
buy amitriptyline
url=https://buspar.us.com/ says...
buy buspirone
url=https://levitra36.com/ says...
buy levitra
url=https://kamagratb.com/ says...
kamagra pill
url=https://isotretinoinacutane.com/ says...
accutane isotretinoin
url=https://sildenafil36.com/ says...
sildenafil tablets
url=https://ciprofloxacin24.com/ says...
buy ciprofloxacin
Antwoord Kialip
2:43 op 15 juli, 2020 
url=http://levitra36.com/ says...
levitra 20 mg
Antwoord Yonlip
5:29 op 15 juli, 2020 
url=https://atorvastatin.us.com/ says...
buy atorvastatin online
url=https://finpecia911.com/ says...
finpecia 1mg
url=https://vermox.us.org/ says...
vermox 100
url=https://xenical24.com/ says...
xenical 84
url=https://amoxicillinz.com/ says...
buy amoxicillin
Antwoord Kialip
5:45 op 15 juli, 2020 
url=http://baclofen24.com/ says...
baclofen pill
Antwoord Teolip
7:31 op 15 juli, 2020 
url=https://ciprofloxacin24.com/ says...
ciprofloxacin 750g
Antwoord Amylip
7:39 op 15 juli, 2020 
url=https://ciprofloxacin24.com/ says...
ciprofloxacin 500mg tablets
Antwoord Kialip
8:40 op 15 juli, 2020 
url=http://hydroxychloroquine.us.org/ says...
hydroxychloroquine online